Организација и планирање, чекор кон подобро ментално здравје

Организацијата почнува со убав планер. Паметниот запишува– будалиот памти. Дали сте ја слушнале оваа народна поговорка? Во неа се крие огромна мудрост. Правени се огромен број на истражувања и се докажало дека запишувањето на целите и организирање на денот, неделата, месецот помагаат да се насочиме полесно кон нив, го држат фокусот онаму каде што треба, […]

Continue Reading

Приказната за бамбусот

Пред неколку месеци ја прочитав приказната за бамбусовото дрво и многу ми се допадна. Не знам како стигнав до неа, но мене ми дојде во вистинското време, а се надевам дека и тебе. Се надевам дека и тебе ќе те промени оваа приказна и ќе ти помогне да останеш доследна на себеси. Бескрајно сум благодарна […]

Continue Reading

Совршените мајки, родителството и успехот со Моника Зец

Добредојдовте на мојот блог. Моника Зец е жена, мајка, графички дизајнер и сопственик на мал бизнис. Моника е една од најпопуларните мама инфлуенсери во нашата држава, па со неа зборуваме многу за совршените мајки, идеализацијата, успехот, организацијата, осудувањето меѓу мајките и мајчината интуиција. Според најновите истражувања, се докажало дека ДНКта на децата се пренесува и […]

Continue Reading

Дали сме виновни или одговорни?

Кога човек е подготвен да научи нешто, учителот сам ќе се појави. Но, она што е многу важно е ученикот да преземе одговорност да го слушне учителот, да го види и да го уважи. Скоро и да не постои психолог, психотерапевт, животен тренер и лица кои работат со менталното здравје кои не зборуваат редовно за […]

Continue Reading

Што да правиш доколку не можеш да си дозволиш психотерапија?

Неодамна снимив една подкаст епизода каде споделувам што е она кое може да го правите доколку не сте во можност да си дозволите психотерапија. Секако, тоа не важи за посериозни состојби кои се вознемирувачки и бараат единствено стручна помош, туку за оние кои повеќе сакаат да посетуваат психотерапија во функција на личен раст и развој. […]

Continue Reading

Начини да се сакаш себеси и твојот јазик на љубов кон себе

Неколку важни начини да практикуваш љубов кон себе. Оваа објава е поврзана со сите претходни каде зборувам за здравата љубов кон себеси, грижата за себе и кои се најчестите блокади поради кои не си дозволуваме да се сакаме себеси. Секако, заљубувањето во себе и начините да се практикува љубовта во овој контекст не се гледа […]

Continue Reading

Зошто да се сакаме себеси и кои се бенефитите на времето поминато сами со себе?

Претходно пишував за грижата са себе, а во оваа објава сакам да споделам неколку причини зошто да се сакате себеси и која е уметноста на времето кое го поминуваме сами со себе. Многу често гледаме на тоа како и кога да се состанеме со другите луѓе, а ретко кога и како да се состануваме самите […]

Continue Reading

Вежбата за личен раст и развој која потполно ми го промени животот

Во оваа кратка објава, сакам да споделам една вежба за личен раст и развој која мене лично многу ми го промени животот. Секако, постојат многу други фактори кои влијаеле врз промената, а и многу други вежби кои се прекрасни, но оваа вежба лично мене ми донесе најголем мотив за да преземам одредени акции. Пред да […]

Continue Reading

Што значи присутно живеење?

Присутно живеење, биди присутна, биди во тука и сега, остани во сегашниот момент, постои само сегашниот момент… Многу често го слушаме токму ова, колку е важно да се живее во сегашниот миг. Често се зборува за тоа колку минатото и иднината не се важни, туку најважен е сегашниот миг. Биди присутна во твојот живот! Јас […]

Continue Reading

Зошто е толку тешко да се сакаш себеси?

Љубовта ја бараме секаде околу нас, а многу ретко застануваме да ја побараме во себе. Сакаме да даваме љубов но, многу често, сме затворени да примиме љубов. Способноста да даваме и примаме љубов е најголемиот дар кој го имаме како луѓе. Длабоко верувам дека кога личноста ќе се отвори за личен раст и развој, таа […]

Continue Reading