Здрава грижа за себе или себичност?

Многу често слушам критики за личности кои се грижат за себе. Се нарекуваат себични, нарцисоидни, самобендисани, лоши, злобни… Секако дека постојат личности кои достигнуваат и таква поларност, но грижата за себе нема себична позадина. Односно, грижата за себе е најдобриот темел за грижата за другите. Доколку не се грижиме добро за себе, со текот на […]

Continue Reading

Првиот чекор кон промена – зошто не преземаме акција?

Доколку го читаш овој текст, длабоко верувам дека си на одличен чекор кон промена во твојот живот. Како го знам тоа? Затоа што правиш акција која ќе ти донесе ново искуство во животот. Но, зошто оваа акција не е доволна за промена на твојот живот? Кој е првиот чекор кој треба да го направиш доколку […]

Continue Reading

Неколку моќни техники на пишување дневник кои може да ги почнете веднаш

Сите имаме различни причини зошто почнуваме да пишуваме дневник, како и зошто почнуваме свесно да чекориме по патот на свесен личен раст и развој. Не постои само еден начин да се води дневник, а верувам дека одличен доказ за тоа се тинејџерските дневници кои многу од нас ги имаа. Секој различен, уникатен и прекрасен на […]

Continue Reading

Зошто водењето на дневник е толку важно и кои се неговите бенефити?

Многу познати и успешни личности пишувале редовно дневник за да ги следат своите мисли, емоции, идеи и изуми. Веројатно нема психолог кој не препорачува водење на дневник, а позади тоа се кријат многу бенефити. Јас прв пат се запознав со водењето на дневник за себерефлексија на факултет преку предметот ,,Личен развој” кој сè уште ми […]

Continue Reading
Страв од туѓо мислење

Страв од мислењето на другите – реалност или наша имагинација?

Оваа објава е посветена  на темата страв од осуда, мислењето на другите и колку овој процес е наша реалност. Многу често добивам пораки во кои се бара мојот став за некоја ситуација. Што да правам? Дали да се разведам? Дали да ја променам мојата работа? Дали да заминам во странство? Што мислите, дали да се […]

Continue Reading
Стрес

Што е стрес и какви видови на стрес постојат?

Стресот многу често знае да се појави без притоа да покаже видливи симптоми, но тоа што не го гледаме, не значи дека не постои. Тој многу често знае да е скриен позади некоја друга телесна болест, како на пример, болки во желудникот,болки во главата, несакани повреди и слично.

Continue Reading
Депресија

Што всушност е депресија и дали страдате од неа?

Депресија е збор кој е многу широко распространет. Тоа го гледам како голем проблем на денешницата, не поради тоа што е толку распространето, туку поради погрешното значење кое му се припишува на зборот депресија.

Continue Reading