Зошто да се сакаме себеси и кои се бенефитите на времето поминато сами со себе?

Претходно пишував за грижата са себе, а во оваа објава сакам да споделам неколку причини зошто да се сакате себеси и која е уметноста на времето кое го поминуваме сами со себе. Многу често гледаме на тоа како и кога да се состанеме со другите луѓе, а ретко кога и како да се состануваме самите […]

Continue Reading

Зошто е толку тешко да се сакаш себеси?

Љубовта ја бараме секаде околу нас, а многу ретко застануваме да ја побараме во себе. Сакаме да даваме љубов но, многу често, сме затворени да примиме љубов. Способноста да даваме и примаме љубов е најголемиот дар кој го имаме како луѓе. Длабоко верувам дека кога личноста ќе се отвори за личен раст и развој, таа […]

Continue Reading

Здрава грижа за себе или себичност?

Многу често слушам критики за личности кои се грижат за себе. Се нарекуваат себични, нарцисоидни, самобендисани, лоши, злобни… Секако дека постојат личности кои достигнуваат и таква поларност, но грижата за себе нема себична позадина. Односно, грижата за себе е најдобриот темел за грижата за другите. Доколку не се грижиме добро за себе, со текот на […]

Continue Reading

Првиот чекор кон промена – зошто не преземаме акција?

Доколку го читаш овој текст, длабоко верувам дека си на одличен чекор кон промена во твојот живот. Како го знам тоа? Затоа што правиш акција која ќе ти донесе ново искуство во животот. Но, зошто оваа акција не е доволна за промена на твојот живот? Кој е првиот чекор кој треба да го направиш доколку […]

Continue Reading

Неколку моќни техники на пишување дневник кои може да ги почнете веднаш

Сите имаме различни причини зошто почнуваме да пишуваме дневник, како и зошто почнуваме свесно да чекориме по патот на свесен личен раст и развој. Не постои само еден начин да се води дневник, а верувам дека одличен доказ за тоа се тинејџерските дневници кои многу од нас ги имаа. Секој различен, уникатен и прекрасен на […]

Continue Reading