Приказната за бамбусот

Пред неколку месеци ја прочитав приказната за бамбусовото дрво и многу ми се допадна. Не знам како стигнав до неа, но мене ми дојде во вистинското време, а се надевам дека и тебе. Се надевам дека и тебе ќе те промени оваа приказна и ќе ти помогне да останеш доследна на себеси. Бескрајно сум благодарна […]

Continue Reading

Дали сме виновни или одговорни?

Кога човек е подготвен да научи нешто, учителот сам ќе се појави. Но, она што е многу важно е ученикот да преземе одговорност да го слушне учителот, да го види и да го уважи. Скоро и да не постои психолог, психотерапевт, животен тренер и лица кои работат со менталното здравје кои не зборуваат редовно за […]

Continue Reading

Што да правиш доколку не можеш да си дозволиш психотерапија?

Неодамна снимив една подкаст епизода каде споделувам што е она кое може да го правите доколку не сте во можност да си дозволите психотерапија. Секако, тоа не важи за посериозни состојби кои се вознемирувачки и бараат единствено стручна помош, туку за оние кои повеќе сакаат да посетуваат психотерапија во функција на личен раст и развој. […]

Continue Reading

Вежбата за личен раст и развој која потполно ми го промени животот

Во оваа кратка објава, сакам да споделам една вежба за личен раст и развој која мене лично многу ми го промени животот. Секако, постојат многу други фактори кои влијаеле врз промената, а и многу други вежби кои се прекрасни, но оваа вежба лично мене ми донесе најголем мотив за да преземам одредени акции. Пред да […]

Continue Reading

Здрава грижа за себе или себичност?

Многу често слушам критики за личности кои се грижат за себе. Се нарекуваат себични, нарцисоидни, самобендисани, лоши, злобни… Секако дека постојат личности кои достигнуваат и таква поларност, но грижата за себе нема себична позадина. Односно, грижата за себе е најдобриот темел за грижата за другите. Доколку не се грижиме добро за себе, со текот на […]

Continue Reading

Првиот чекор кон промена – зошто не преземаме акција?

Доколку го читаш овој текст, длабоко верувам дека си на одличен чекор кон промена во твојот живот. Како го знам тоа? Затоа што правиш акција која ќе ти донесе ново искуство во животот. Но, зошто оваа акција не е доволна за промена на твојот живот? Кој е првиот чекор кој треба да го направиш доколку […]

Continue Reading

Зошто водењето на дневник е толку важно и кои се неговите бенефити?

Многу познати и успешни личности пишувале редовно дневник за да ги следат своите мисли, емоции, идеи и изуми. Веројатно нема психолог кој не препорачува водење на дневник, а позади тоа се кријат многу бенефити. Јас прв пат се запознав со водењето на дневник за себерефлексија на факултет преку предметот ,,Личен развој” кој сè уште ми […]

Continue Reading